Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Pintyek

A süvöltő (Pyrrhula pyrrhula) a madarak osztályának verébalakúak (Passeriformes) rendjébe és a pintyfélék (Fringillidae) családjába tartozó faj.

 

Előfordulása

Európában és Ázsiában, Írországtól Japánig általánosan elterjedt. Az északi populációk télen délre vonulnak. Parkok, kertek, temetők lakója, a vadonban inkább erdőkben érzi jól magát.

Alfajai 

A süvöltő alfajainak meghatározása korántsem egységes a természettudósok között. Egyes tudósok csak kettő, míg mások 10 alfajt különböztetnek meg. Ezen kívül három alfaj esetében felmerült, hogy önálló fajokként ismerjék el őket, de ez a nézet még nem terjedt el mindenütt.

A következő három alfajt egyes rendszerekben önálló fajokként ismerik el, míg más rendszerek csak a süvöltő alfajaiként kezelik őket.

Megjelenése 

Testhossza 15 centiméter, szárnyfesztávolsága 25 centiméter, testtömege 25 gramm. A hímnek az alsórésze élénk rózsaszínű, fartöve fehér, feje fekete és hátszíne kékesszürke, a tojó hasonlít a hímhez, de sokkal egyszerűbb színezetű. Csőrük rövid és lekerekített, éles élű, alkalmas a magvak és rügyek fogyasztásához.

A hím
a barnás színű tojó
és egy fiatal példány

Életmódja 

Fák és lágy szárú növények magvait, rügyeit, valamint bogyókat fogyaszt leginkább. Kedvence a kőrismag. A süvöltő 2-4 évet él.

Szaporodása 

Egyéves korban lesz ivarérett, a költési időszak áprilistól augusztusig tart. Évente kétszer költ 4-5 halványkék, vörös foltos tojást. A fióka 12-14 nap után repül ki.

Kárpát-medencei előfordulása 

Magyarországon rendszeres vendég, de néha fészkel is.

Védettsége 

Magyarországon védettséget élvez, eszmei értéke 10 000 forint.

 

Cikkek

Megyvágó

2012.12.19

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Pintyek