Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hárpia sas

2012.12.18

A hárpia (Harpia harpyja) a madarak osztályának és a vágómadár-alakúak (Accipitriformes) rendjébe, ezen belül a vágómadárfélék (Accipitridae) családjába tartozó Harpia nem egyetlen faja.

Panama hivatalos madara.

 

Előfordulása 

Mexikó déli részétől, Brazílián keresztül, Argentínáig megtalálható. A trópusi őserdőkben él.

Megjelenése

Testhossza 100 centiméter, szárnyfesztávolsága 180-210 centiméter, testtömege 4400 - 9000 gramm közötti. A tojó jóval nagyobb, mint a hím. Felborzolható tollbóbitája van. Roppant erős csőrrel és karmokkal rendelkezik. Feje és hasi részei piszkosfehér, nyaka és szárnyai kékesfeketék. Hosszú, keresztcsíkos farka van a repülés közbeni irányváltás érdekében.

Életmódja 

Nagy testéhez képest nagyon jól repül és navigál az erdő sűrű fái között. Majmokra és lajhárokra vadászik, a kisebb emlősöket és madarakat is megfogja.

Szaporodása 

Magas fák tetejére rakja fészkét. A fészek vastagabb gallyakból épül, középen kehely alakú mélyedéssel. A hárpia csak minden második-harmadik évben költ. Fészekalja kettő tojásból áll, melyen ötven napig kotlik. Többnyire csak az egyik fiókát sikerül a szülőknek felnevelnie.

Védettsége 

Az őserdők pusztítása és kisebb mértékben, de a vadászat is veszélyezteti a faj fennmaradását. Egyedszáma az utóbbi időkben drasztikusan csökkent.